zaterdag 30 juni 2012

Vier Afghaanse kinderen in Kandahar gedood door granaat

Vier kinderen zijn in Afghanistan om het leven gekomen en een is er gewond geraakt toen een onontplofte granaat waarmee ze aan het spelen waren explodeerde.

De tragedie vond plaats in het district Pajwayi in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

Jawed Faisal, de woordvoerder van de provincie Kandahar, vertelde dat de kinderen tussen zes en tien jaar oud zijn. Ze vonden het ongeƫxplodeerde explosief en namen het mee naar huis.

“Ze speelden thuis met de granaat toen het explodeerde, waarbij vier van de kinderen omkwamen," aldus Faisal. Het gewonde kind is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.

Door ruim drie decennia oorlog en burgeroorlog ligt er her en der in het land veel onontplofte munitie. Hierdoor zijn al veel kinderen en volwassenen om het leven gekomen.

Het persagentschap AFP meldt dat volgens een recent verslag van de Verenigde Naties is het aantal kinderdoden door het conflict in Afghanistan vorig jaar met 25 procent gestegen.

Gemiddelde vonden bijna vijf kinderen dagelijks de dood in 2011.

Tienduizenden kinderen moeten gedwongen door armoede werken op straat en verzamelen metaalresten om die te verkopen en met de opbrengst hun families te ondersteunen.

Ze worden vaak slachtoffer van bomaanslagen van de Taliban, evenals van ander geweld en misbruik.